Home/bodil-joergensen

De fleste har hørt, at skuespiller Bodil Jørgensen 17. juni 2014 kom alvorligt til skade under optagelserne til den nye Far til fire-film ved Vadehavet. Men de færreste har hørt, hvordan ulykken påvirkede resten af filmholdet og at en lokal brandmand ydede krisehjælp til de mange ramte i tiden lige efter ulykken. En hjælp, der har haft stor betydning for hele filmholdet. En hjælp, der gjorde det muligt, allerede dagen efter ulykken at genoptage optagelserne til filmen.

Det er en ganske særlig juni morgen for to lokale brandfolk fra Ribe. De er hyret ind til at være sikkerhedsfolk for Lille Per i den nye Far til fire-film ved Vadehavet. Vi skulle sørge for Lille Pers sikkerhed, når der skulle optages på Vadehavet. Det var vores opgave at sørge for, at de kun filmede ude på vandet, når det var sikkert, og så ville de gerne have os og vores båd med i filmen, forklarer beredskabsinspektør Kjeld Tauman fra Sydvestjysk Brandvæsen.

Men bedst som Kjeld Tauman og hans kollega er ved at gøre sig klar på brandstationen i Ribe til at tage ud til dagens optagelser ved Ribe-diget, ringer telefonen. Det er fra filmholdet. Der er sket en alvorlig ulykke på settet. En traktor er trillet baglæns på diget og to personer er på vej i ambulancen til sygehuset. De to brandfolk behøver ikke komme ud til settet, der bliver nemlig ingen optagelser i dag alligevel.

Jeg kan godt høre, at det lyder alvorligt, og nu kan jeg noget med krisehjælp, så derfor vælger jeg at tilbyde dem min hjælp, forklarer Kjeld Tauman, der netop er blevet uddannet i TRiM (Traume Risk Management), en metode til håndtering af traumer og voldsomme hændelser. Der er da heller ingen tvivl, da han kommer ud til stedet. Der er en masse mennesker på settet, der er ramt af ulykken. Nogle har været helt tæt på, andre har set det via tv-skærmen, mens andre igen har set ambulancen og al udrykningen. – Da vi kommer derud, ser jeg en masse folk, der er ramt. Havde jeg ikke selv vidst, hvor alvorlig ulykken var, så havde jeg kunne se det i folks ansigter, forklarer Kjeld Tauman.

Kendte personer Normalt ville Kjeld Tauman bruge uddannelse indenfor TRiM til at tage hånd om sine egne brandfolk, når de har været ude til voldsomme hændelser på jobbet, men i det her tilfælde var situationen så ekstrem, at han tilbød sin hjælp til filmholdet. Folk, han ikke kendte i forvejen. – Det var faktisk en lidt mærkelig situation, fordi det var kendte skuespillere, følte jeg, at jeg kendte mange af dem i forvejen. Men de anede ikke hvem jeg var. Det skulle jeg lige vænne mig til, for jeg skulle lynhurtigt have skabt et tillidsbånd til de her folk, så de kunne tage imod min hjælp. De spurgte mig mange gange om, jeg var psykolog, men det er jeg bestemt ikke. Alligevel var det vigtigt, at de havde tillid til mig, hvis jeg skulle kunne hjælpe dem. I minutterne efter ulykken er det tydeligt, at folk får det dårligere og dårligere.